The Antiquarium

© Isola Comacina - COMCEPT

© Isola Comacina - COMCEPT

© Isola Comacina - COMCEPT

© Isola Comacina - COMCEPT

The Antiquarium

Before the renovation works, the building had the press which was located in the basement room and a small bathroom, while the ground floor was used by the sports club as a warehouse and there was also a recreation room where musician could play their instruments. The room that in the past did not play a role, it’s now used as a conference and meeting space, while the first floor had two adjoining rooms available after the last intervention of the late ’90th century, during which old several structural elements were eliminated.

The renovation works that led the Antiquarium to the current conformation were organized in order to preserve the main marks of the original structures which represents not only the unique survivors of the most recent intervention as a testimony of the history of the building, but they are also useful for the utilization of the structure. The first floor rooms were connected by a central flight of stairs made ​​of stone in the 90 years while the basement, the ground and the first floor were accessible only from the outside. This intervention was usefull to better organize the available spaces and their connections, giving the structure a new ledge and a flight of stairs made of iron and glass.

The inclusion of the lift, that was studied in order to generate the less impact on the existing structure, has become useful to access easily to the four levels of the Antiquarium, and to make every place accessible to the disabled people, by overcoming those architectural barriers that the structure could impose.

Moreover during the recovery of the plasters were also preserved some signs that represent a past intention to decorate the wall.



© 2011-2017 Isola Comacina - PI 03294920131 | +39 0344 56369 | Privacy Credits